Smart fields zijn handig als schrijvers van een document alleen bepaalde woorden mogen aanpassen maar niet de hele tekst. Je kan ze daarom toevoegen in alle vaste teksten en keuze opties waarbij de schrijvers de rest van de tekst niet kunnen aanpassen.


Een smart field is een veld waar je een term invult wat op meerdere plekken terugkomt in het template/document. Dit zijn vaak maar korte termen of woorden. 

  • Naam van smart field: “Studiejaar” 

  • Wat gebruikers invullen in het document: het studiejaar waarvoor het document gebruikt word. (bijv. “2020/2021”) 

  • Op elke plek in het document waar het smart field “Studiejaar” staat komt nu automatisch het ingevulde studiejaar (“2020/2021”) te staan.  

Een bepaalde term (bijv. het studiejaar, naam van opleiding of aantal ECT’s) kan op meerdere plekken terugkomen/gebruikt worden in het document en met behulp van de smart fields hoeven schrijvers maar 1 keer de term in te vullen en zal deze op elke plek waar dit smart field geplaceerd is in het template de ingevulde tekst (in dit geval het studiejaar “2020/2021”) automatisch invullen. 


Hierbij kun je gebruik maken van een eventuele hulptekst die alleen te zien is voor de schrijvers. Deze hulptekst is niet zichtbaar in het gepubliceerde document. 

Bij deze hulptekst kun je uitleggen wat de schrijvers van het document moeten invullen in het element (in dit geval de vrije tekst). De hulptekst kun je zo lang maken als je maar wilt.

Een smart field toevoegen doe je zo:


1. Klik in de balk op het het volgende icoontje


2. Voor een nieuw smart field kunt u beginnen met het invoeren van de titel van het smart field. Omdat het smart field nog niet bestaat krijgt u de optie om een nieuw smart field aan te maken door op `Maak invulveld <naam>` te klikken. Tijdens het typen van de naam van het smart field zullen al bestaande smart fields tevoorschijn komen in het menu.3. U kunt hier dan een hulptekst toevoegen als dat nodig is en vervolgens op het groene kruisje drukken om het smart field aan te maken en inte voegen in de tekst.


4. Het smart field is aangemaakt en ingevoerd in de tekst.


5. Na het aanmaken van het smart field is het mogelijk om de hulptekst aan te passen door op het smart field te klikken en op het potloodje te klikken.